Doortocht Tour de France

De 106e editie van de Ronde van Frankrijk start op 6 juli 2019 op de Grote Markt van Brussel. De eerste etappe is een eerbetoon aan Eddy Merckx met o.a. een doortocht in Tervuren in volle finale op 20 km van de finish te Laken. Eddy Merckx woonde immers in Tervuren toen hij in 1969 voor de allereerste keer de Ronde van Frankrijk won.

Activiteiten op zaterdag 6 juli:

Wielerdorp op de Markt
De doortocht van de renners is gepland vanaf 15.45 uur. Je kan natuurlijk postvatten langs het parcours om hen toe te juichen, maar voor echte animatie moet je naar het centrum van Tervuren komen. De Markt, het Warandeplein en de Koninklijke Moestuin worden omgetoverd tot een wieler- en speeldorp voor jong en oud. Er zijn drank- en eetstanden, een streekproductenmarkt, fietsen op rollen, animatie door Kartje Kilo, springkastelen en gekke fietsen. De reclamekaravaan trekt door de straten en op het grote scherm volg je de hele wedstrijd live. Vertrek en aankomst van alle amateurfietstochten zorgen ook voor animo.

Ploegentijdrit voor wielertoeristen
Even voor de profrenners voorbij zoeven, krijg je de unieke kans om het Tourparcours door de Druivenstreek af te leggen met je fietsclub of vrienden. Schrijf je in voor de ploegentijdrit voor 4 à 6 wielertoeristen. Starten doe je in Overijse en 13 kilometer verder kom je aan op de Markt van Tervuren. De tijd van de vierde renner telt.

Wees er snel bij, want er kunnen maar 50 ploegen deelnemen. Elke deelnemer krijgt een cadeautje en er zijn trofeeën voor de eerste heren- en damesploegen. Uiteraard zijn ook toeschouwers welkom om de ploegen aan te moedigen. In Eizer en de S-bocht van Overijse kan je op schermen de tijdsregistratie in het oog houden. Ook online zijn de tussentijden te volgen.

  • zaterdag 6 juli, start tussen 12.15 en 13.15 u
  • vertrek: Terhulpensesteenweg, Maleizen-Overijse/aankomst: wielerdorp Markt Tervuren
  • inschrijven: vóór vrijdag 28 juni via www.tourdefrancetervuren.be
  • € 25 per ploeg

Fietstocht voor gezinnen
Ook inwoners met minder stevige benen komen aan hun trekken. Neem met je familie of vrienden deel aan een bewegwijzerde fietstocht door de Druivenstreek. Bij het vertrek krijg je een stempel, waarmee je bij aankomst een aandenken krijgt. Let op: de tocht loopt gedeeltelijk over het parcours van de Tour de France, dat vanaf 12 uur afgesloten wordt.

  • zaterdag 6 juli, start tussen 9 en 11 u
  • vertrek: Warandeplein, Tervuren
  • inschrijven: ter plaatse
  • gratis

Overzicht:

9 u start bewegwijzerde fietstocht voor gezinnen
12 u opening wielerdorp op de Markt en Koninklijke Moestuin
12.15 u start ploegentijdrit voor wielertoeristen
14.15 u doortocht reclamekaravaan
15.45 u doortocht Tour de France
17.30 u prijsuitreiking Strava-wedstrijd
18 u start optredens met onder andere Soulbrothers
22 u einde

Verkeer:

Check de website www.tourdefrancetervuren.be voor alle info over bereikbaarheid, parkeren en omleidingen.